We ploffen neer op twee stoelen en krijgen de menukaart. Ik heb wel zin in bananenbrood. Helaas ze hebben die niet, want de koelkast is stuk? Hoezo? Op Koh Tao is stroom niet ze regelmatig als we gewend zijn in Nederland. De spanning valt regelmatig uit. Opzich is een stroomstoring niet zo erg, met het gaat gepaard met soms hoge pieken en dalen. Zeker de pieken kunnen funest zijn voor je apparatuur. De koelkast van het restaurant heeft het hierdoor begeven en zodoende is er een hoop eten niet leverbaar.

Nu wordt de elektriciteit opgewekt met behulp van diesel generatoren. Er is 1 windmolen op Koh Tao, maar die is stuk. Zonnepanelen zijn er nauwelijks. Er wordt al jaren gesproken over het feit dat de Thaise overheid een elektriciteit kabel naar Koh Tao gaat aanleggen. Zodat we hier een betere stroom voorzien krijgen. Niemand weet wanneer en of die kabel er ook daadwerkelijk komt. 

Een gemiddelde elektriciteitspaal.

Thuis hebben we een UPS gekocht die houdt de spanning op 220 en beschermt op die manier je computers en telefoons tijdens het opladen. En als de spanning uitvalt zorgt de batterij die er inzit dat de apparatuur door blijft werken. Ons huis is ook voorzien van een generator, dus als de stroom langere tijd uit is, wordt die gestart. Hierdoor hebben we meestal niet zo’n last van stroomstoringen. 

Maar het wordt wat anders als je een supermarkt bent en als drie dagen geen spanning meer hebt. Dan kan je in dit klimaat heel wat houdbare spullen weggooien. Het is een grote supermarkt met veel buitenlandse producten. Zo hebben ze een uitgebreid assortiment chocolade. We laten ons verleiden tot de aankoop van een reep pure Zwitserse chocolade. Het water loopt ons al in de mond bij de gedacht aan het veroveren van de reep. Helaas blijkt bij het openen van de reep dat de stroomstoring toch iets langer heeft geduurd dan de chohoclade aan kan. Hij is zacht geworden. Ik kan je vertellen dat chocola toch lekkerder smaakt als hij hard is. Zo hebben we toch last van de stroomstoring