Hoe zou jij een weg repareren? Je begint ergens achteraan, waar je het eerste stuk de oude laag afbreekt, dan de nieuwe laag aanbrengen, inclusief de goten en dan pas aan het tweede stuk beginnen, etc. Nou hier gaat het anders. Als je in Koh Tao over straat loopt verbaas je jezelf hoe ze het hier aanpakken.

Een jaar geleden zijn ze begonnen met het openbreken van de oude weg. Volgens de geruchten zou de weg binnen 3 weken klaar zijn. Na een tijdje wordt het nieuwe beton gestort. Maar niet overal. De kruispunten worden niet gedaan. Het begin van onze straat ligt nu al een jaar open. Aan weerskanten van de weg worden diepe goten aangelegd om bij heftige regenval het regenwater af te voeren. De goten dienen afgedekt te worden met deksels, maar die zijn kennelijk niet genoeg beschikbaar, dus zijn er een groot aantal plekken waar de goot open is.

Bij de eerste monsoon spoelt veel zand van de nog open gebroken weg de goot in. Met natuurlijk veel groot vuil, zoals complete vuilniszakken, bureaustoelen, flessen en alles wat maar door het regenwater meegespoeld wordt. Wat is het gevolg? De goot raakt verstopt en het regenwater stroomt weer vrijelijk over de straten.

Nu een jaar later zitten we in een restaurant en gaat het hozen. De straat verandert al spoedig in een snelstromend beekje. Ach we zitten droog, dus wat kan ons het schelen. Maar het is een restaurant waar je geen schoenen aan mag. Alle schoenen en flipflops staan buiten op straat….. Dan een ijzingwekkende gil, een paar flipflops drijft weg. Ondanks dat een keukenhulp er achteraan gaat, kiest de flipflop het ruime sop. 

Wij denken dat onze flipflops, die hoger op de trap staan, veilig zijn. Maar de tweede hosbui bewijst het tegendeel​. Een tweede vloedgolf neemt alle teenslippers mee. Gelukkig zijn we nu wel snel genoeg om ze van een verdrinkinsdood te redden. 

 

Door dit soort regenbuien wordt de plastic soep weer groter. Hoe dat komt? Kijk de fantastische mockumentary The Majestic Plastic Bag.

Gooi je eigen afval in de prullenbak en raap elke dag een stukje op en we hebben een veel mooiere wereld.