Duiken is gaaf, de wereld onderwater is fascinerend. Hoewel het soms wel een gedoe is, om met alle apparatuur het water in te gaan. Stiekem droom je ervan te kunnen duiken als een dolfijn, gewoon een hap lucht nemen en dan de diepte in. Wat daar het dichtst bij in de buurt komt is Freediven. We hebben inmiddels allebei ons level 1 certificaat en het is al een tijd geleden dat we het gedaan hebben. Tijd om weer de stoute vinnen aan te trekken.

Vera & Frank on the boat of Blue immersion

Vera & Frank op de freedive boot.

We gaan mee met Blue Immersion en krijgen zelfs nog wat begeleiding van Jacob. Het zicht is goed, zeker zo’n 15 meter. Het gaat goed met mijn oren en met de Free Immersion techniek (langs de lijn jezelf naar beneden trekken) haal ik makkelijk de 10 meter. Wel krijg ik op mijn kop van mijn buddy, dat ik wat serieuzer moet zijn. Ja, maar dolfijnen spelen toch ook?

Vera starts here free immersion dive

Vera start haar Free Immersion duik.

De lat wordt hoger gelegd, of in dit geval dieper. Het gewicht wordt verplaats naar 15 meter. Ik ga wederom langs het touw naar beneden en bereik mijn persoonlijk record: de 15 meter. In de freedive wereld stelt dit niks voor aangezien bv Nanja van den Broek naar de 130 meter is geweest. Maar voor mij is het dolfijn, dat het klaren van mijn oren lukt, dankzij de goede instructies die we tijdens de training in Nederland van Nanja hebben gehad. Na het bereiken van mijn dieptepunt is het tijd om andere zaken te oefenen: constant weight, of terwijl zonder handjes. Met een mooie duck dive (=hoekduik) naar beneden en dan al vinnend de diepte in. Nu was het in een zwembad duiken al nooit mijn sterke punt en ook de duck dive heeft nog al wat schoonheidsfoutjes. Ach, oefening baart kunst. Ik verbeter mijn record niet meer.

Frank is going to the surface after braking his personal record.

Frank komt naar boven.

Freediven in de oceaan is toch heel wat anders dan in een zwembad. Het is mooi om de vissen te zien en stiekem hoop je op een walvishaai die voorbij komt. Volgens de verhalen gebeurt dat echt, maar ik heb hem/haar nog niet gezien. Maar je verbaast je ook wat je in de open oceaan aan plastic zooi voorbij ziet drijven. We vissen zo veel mogelijk uit het water en stoppen het vieze plastic in de boei. De duikschool zal wel blij zijn met ons.

Wij zijn in ieder geval blij met Oliver Heldens, die samen met Mission Live Foundation het eerste onderwateroptreden ter wereld organiseert: Dance from the Deep. Ze doen dit om aandacht te vragen voor de plastic soep, plastic soep is namelijk de meest dodelijke soep die er is. Oliver gaat een optreden geven op 40 meter diepte! Wat een held! Met het optreden willen ze meer mensen bewust maken dat er toch echt wat aan de plastic soup gedaan dient te worden. De oplossingen kunnen heel eenvoudig zijn. Door het invoeren van statiegeld op allerlei plastic verpakkingen kan er al heel veel voorkomen worden. En er zijn voldoende herbruikbare alternatieve producten beschikbaar. We kunnen onze leefomgeving weer schoon krijgen. Als we maar willen.

We wensen Oliver heel veel succes! Helaas kan ik niet bij zijn optreden zijn, het is nog iets te diep voor mij.

Bekijk het filmpje van dit avontuur op ons YouTube kanaal en abonneer je zodat je als eerste onze nieuwste filmpjes te zien krijgt.

Categorieën: Diving