We zijn verslaafd aan plastic. We gebruiken plastic zakken te pas en te onpas. Zonder er bij na te denken krijgen we bij elke aankoop een plastic zak cadeau. Ook al hebben we een tas bij ons. Elke tomaat of appel is in plastic verpakt. Koekjes zitten niet meer met zijn alle in 1 doos, maar zijn per stuk of een aantal verpakt in plastic. We denken er niet over na en gooien het plastic weg. En weg is het plastic.
Maar zo werkt het niet. Een plastic zak die niet goed in een prullenbak zit kan er uit waaien. Het komt vervolgens in een beekje terecht en via een rivier eindigt hij in de zee. Om vervolgens op een strand aan te spoelen of een honderdtal jaren te blijven ronddrijven op zee.
Plastic vergaat niet en zal dus op het strand blijven tot er een gek (wij vrijwilligers) langs komt om het op te rapen. Als het blijft liggen in de natuur versnippert het in steeds kleinere stukjes. Dieren eten ze op, want denken dat het voedsel is. Het plastic blijft in hun maag achter omdat het niet verteert. Het dier heeft hierdoor geen honger meer en zal sterven door ondervoeding. Nu komt het “leuke”. Het dier vergaat en het plastic uit de maag komt weer vrij in de natuur. Of het dier wordt opgegeten door een ander dier, waardoor het plastic in zijn maag terecht komt. Het is een zich steeds herhalende dodelijke cyclus.
Maar genoeg over de ellende door plastic. Voor degene die meer willen weten kijk de film: Addicted to Plastic.
Wat hebben we dit keer weer met plastic gedaan? In onze laatste update staat dat we iedere week zowel een strand als een mangrove opruimen. Nu hebben we ook een strand met mangrove schoongemaakt. Stel je voor: een klein strand met zowel links als rechts mangrove bomen die in de zee leven. Het is een strand waar geen toeristen komen en hooguit een paar lokale mensen leven. Het is een zandstrand, maar onder de hoogwaterlijn is er modder. Het afval is er niet achtergelaten door mensen, maar is vanuit de zee aangespoeld. Wederom is het een eye-opener wat je allemaal tegen komt: van kleding tot brommer banden. Maar voornamelijk plastic in vele vormen, rietjes, van die piepschuimen bakjes, speelgoed. Het meeste plastic zijn de plastic zakken. Ze zitten helemaal om de wortels en takken van de mangrovebomen gewikkeld. Andere zakken hebben zich in de loop van hun zwerftocht gevuld met zand of modder en zijn helemaal ingegraven in de bodem. Het is een hele klus om de zakken los te krijgen.
In totaal hebben we tijdens deze schoonmaakactie 517 kilo zwerf afval opgeraapt! Dat zijn een hoop plastic zakjes…….
Aan elke boom hangen/kleven/zitten meerdere zakken gewikkeld.
Het is flik graven om de zakken uit het zand te krijgen.
Het is wel een rare gewaarwording: wij zijn hard aan het werk in de brandende hitte en een lokale ……. Het is trouwens onze chauffeur Meh.
7Eleven, de lokale buurtsuper, die in Azië net zo’n plaag is:
soms wel 3 winkels in 1 straat, als de grootste aantallen zakjes, wel 3 in iedere boom.
Klauteren op de wortels om bij het vuil te komen.
Het lijkt onbegonnen werk. Je maakt een meter strand schoon, je doet de volgende meter en kijkt terug….. Het tij heeft nieuw afval aangevoerd, en de meter die je net schoongemaakt is weer vol met rotzooi. Je kan opnieuw beginnen. Gelukkig zijn we met veel vrijwilligers.
Onze voeten na een dag werken.
Alles inladen en naar de ‘vuilstort’ brengen.
Wel alles even grondig schoonmaken (de bezem hebben we ook op het strand gevonden).
Zo kan het ook !!!!
Als je een plastic zak krijgt, denk dan aan ons en weiger de zak!
Een stoffe tas of een rugtas gaat veel langer mee en is aan het einde van zijn levensduur veel minder schadelijk voor het milieu.
Groetjes van de plastic-gefrusteerden,
Vera & Frank