Iedereen de beste wensen voor 2010!
We zijn al weer een 2-tal weken in Thailand. We werken nu voor Projects Abroad. De werkdagen zijn een stuk relaxter dan in de Filippijnen. We werken 5 dagen van ’s ochtend 7 of 8 uur tot een uur of 4 in de middag. De werkzaamheden zijn afwisselender dan het Shark Project. En natuurlijk is het eten een stuk lekkerder dan in de Filippijnen. Het is hier weer echt genieten. Van gele, naar groene, rode en bruine curry! Van mild naar spicy. En natuurlijk als toetje de banana pancake. Let wel: het wil zeker niet zeggen dat we de Thresher Shark minder vonden. Het was gewoon anders.

Normaal gesproken is het vrijwilligerswerk inclusief de eerste duikcursussen Open water en Advanced. Maar aangezien we die al lang hebben, heeft Frank EFR (eerste hulp), Rescue Diver en Nitrox (duiken met een verrijkt zuurstof mengsel) gedaan. Vera heeft ook de Nitrox cursus gedaan en een paar specialities zoals Search en Recovery (het zoeken en naar boven brengen van voorwerpen) en binnenkort hopelijk nog onderwaterfotografie. Alle duiken voor het project worden uitgevoerd in samenwerking met Kon Tiki Duikschool.
Even, volledig overbodig, een opfrisser: ongeveer 2/3 van de aardoppervlakte is bedekt door de oceanen en zeeën. Naar schatting is maar 0,2% van de oceaan bodem bedekt met koraal. En dat terwijl 25% van al het leven in de oceaan afhankelijk is van het koraal. Dus niet alleen de vissen die in de buurt leven maar ook vissen die in de diepe oceaan leven. Denk aan bijvoorbeeld de Thresher Shark, om zich schoon te laten maken gaan ze naar een plaats waar koraal is. De cleanerfish leven in het koraal. Veel andere grote vissen leggen hun eitjes in het koraal en kleine jonge vissen verblijven daar totdat ze groot genoeg zijn en de wijde wereld in trekken. Onderzoek toont aan dat ruim 40% van de oceaan zwaar te lijden heeft onder menselijke activiteiten. Kortom het is broodnodig dat we er wat aan gaan doen!

Drie dagen per week is gaan we duiken. We vertrekken om 7:30 en gaan dan met de boot naar een duikplek. Waar we een van de volgende drie taken uitvoeren:
– Rif bestuderen;
– Afval opruimen;
– Crown of thorns doden.


Rif bestuderen:

Wat we die duik gaan doen is afhankelijk van de staat van de duikplek. Is de plek schoon dan bestuderen we het rif. We noteren de vissen die we zien, de soorten koraal die we zien en de staat van het koraal. Is het gezond of is het in een slechte staat. Is er veel beschadigd door ankers, ziektes of andere oorzaken.

Afval opruimen:
De tweede taak is wat we het meest doen. Afval opruimen onderwater. Het is ongelofelijk wat je onderwater kan vinden: van batterijen tot plastic van verpakkingen van koffie en snoep en blikjes, tot ankers en visvallen. We zijn net twee dagen bezig geweest met het opruimen van 1 specifieke plek. De plek is bezaaid met visnetten. Vissers gaan daar vlak langs het koraal en de netten blijven dan vaak steken. In plaats van ze onderwater los te halen, snijden ze het net los van de boot. Het net zinkt naar de bodem en wikkelt zich door de stroming in het overige koraal. Gevolg: het koraal gaat dood en er blijven nog steeds vissen in het net steken. We hebben er nu al 5 duiken uitgevoerd en nog niet alle netten zijn opgeruimd. Het is een leuk maar een tijdrovend karwei. Als we de netten boven water hebben, zijn we soms op de boot nog 2 uur bezig om kleine stukken koraal eruit te halen en terug te gooien in de zee.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Scott knipt een net los van het koraal.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koraal los halen uit de opgedoken netten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het is een tijdrovend karwei.

Zeker verloren visvallen zijn dodelijk. Normaal gesproken zit er een lijn en een boei aan een val. Met die boei is het voor de visser mogelijk om de val terug vinden en omhoog te halen. Maar als de lijn breekt zinkt de val naar de zeebodem om nooit meer gevonden te worden. Echter zodra er een vis in terecht komt, kan hij er niet meer uit. Hij zal dood gaan, waardoor andere vissen aangetrokken worden tot het dode dier en ook zij raken gevangen in de val. Waarna de cyclus zich blijft herhalen. Zo blijven de vallen jaren lang overbodig vis vangen. Met de huidige nylon netten is het helemaal erg, ze zijn niet biologisch afbreekbaar en blijven nog jaren een gevaar. Er zijn schattingen die uiteenlopen, maar bij een onderzoek in de Noord Atlantische oceaan heeft men in totaal 300 km verlaten net gevonden. Vissers in het gebied gebruiken in totaal zo’n 150 tot 300 km net. Omdat ze niet de vangst èn het net kunnen meenemen, laten ze de netten vaak achter.
Wil je meer weten over “Ghost Fishing” kijk op Bellona of Wikipedia.

Crown of Thorns doden:
De Crown of Thorns is een soort zeester (zie foto). Deze zeester eet koraal. Op zich een heel natuurlijk proces. Alleen heeft de Crown of Thorns een beperkt aantal natuurlijke vijanden. En 1 van de vijanden heeft een heel mooie schelp: de Trumpet Triton. En, jawel, jullie raden het al: het weekdier met de mooie schelp wordt met grote regelmaat uit het water gevist en verkocht aan toeristen. Gevolg: er is een plaag aan het ontstaan van Crown of Thorns, wat natuurlijk weer voor een aanslag op het koraal zorgt. Om die plaag te bestrijden moet het aantal Crown of Thorns teruggebracht worden. En daar zijn wij natuurlijk weer voor ingeschakeld. We verzamelen ze onder water en nemen ze dan mee op het droge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Crown of Thorn

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Trumpet Triton, helaas zien we ze alleen maar zo: leeg en op het droge.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Crown of Thorn opgepakt door Vera. Het is een netelig werkje, want als je de doorns aanraakt, krijg je een lelijke steek.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Twee medevrijwilligers die Crown of Thorns verzamelen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Maar wat je ook doet onder water: let op voor deze lieverdjes!

Naast het duiken hebben we 2 dagen dat we andere werkzaamheden doen. Meestal ruimen we andermans shit op. Of op het strand of in de mangrove.

Beach clean up:
Als we het strand gaan opruimen weet je niet wat je ziet: Vooral de eters, drinker en rokers zijn de grootste vervuilers. Het is ongelofelijk wat voor een afval we hebben opgeraapt. Honderden rietjes, verpakking van eten, flesjes en sigarettenpeuken. Maar ook een halve televisie en autobanden. De eerste keer hadden we 161 kilo en de tweede keer hebben we zo’n 302 kilo opgeraapt van 2 kleine stranden in 4 uur werken met op die tweede dag ongeveer 6 mensen…

De wereld zit wederom raar in elkaar. Een fabrikant kan maken wat hij wil. Zijn product wordt misschien maar 5 minuten gebruikt (rietje) of hooguit een paar maanden, zoals een blikje frisdrank. Daarna wordt zijn product weggegooid en de kosten die aan het weggooien van het product zitten komen niet op rekening van de gebruiker of de fabrikant. Maar op de rekening van de gemeenschap in het algemeen. In Nederland is de overheid miljoenen kwijt om al het zwerf afval op te rapen. Ondanks eerdere afspraken met het bedrijfsleven is het niet gelukt om het zwerfafval in Nederland terug te dringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Er zijn zo’n 10 vrijwilligers van allerlei verschillende landen, jong en oud. Hier staan we trots bij het verzamelde spul na onze eerste beach clean up.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alles wordt gewogen.

Voor wie nog wat meer wil weten over onze economie en over hoe onze spullen tot stand komen en “vergaan”: bekijk de film Story of Stuff. Het kost maar 20 minuten, het is erg leerzaam en wordt aantrekkelijk gebracht.


Mangrove:

Eén dag in de week gaan we naar de mangroves. Eerst even een korte uitleg over mangrove:
Belang van mangroves:
Mangroves zijn bomen die groeien in intertijde gebieden rond 25 graden boven en onder de evenaar. Ze zijn bestand tegen hoge zoutconcentraties en natuurlijk de getijverschillen. Doordat ze met de wortels sediment vasthouden, zijn ze van belang voor het filteren van zware metalen in het water. Mangroves bieden een uniek ecosysteem waar oesters, krabben, vissen en andere dieren en planten afhankelijk zijn van het leven in deze zoute omgeving vol met net boven het wateroppervlakte uitstekende ademende mangrovewortels.

Mangroves vormen hiernaast een belangrijke bescherming tegen overstromingen en tsunami’s. De bomen en hun wortels vormen een enorme barrière en zwakken de golven flink af. Een andere eigenschap is dat ze erosie voorkomen en het afval van het land en de oceaan, vasthouden met hun wortels. Als de mangroves gekapt worden, gaan unieke soorten flora en fauna verloren, is het land niet meer beschermd tegen sterke golven, komen zware metalen vrij, met bijkomende problemen, en worden sediment en het afval niet meer vastgehouden door de wortels. Kortom: mangroves zijn belangrijke en unieke ecosystemen. Voor plant, dier en mens!
Onze mangrove:
Hier, nabij Krabi, is een deel van de mangroves (illegaal) in de handen gevallen van iemand die er andere plannen mee had en de hele boel heeft gekapt. Totdat de lokale bevolking in de omgeving erachter kwam dat hij het mangrovebos had vernield. Mangroves zijn officieel beschermd, maar zoals altijd is dat een rekbaar begrip. In dit geval is de lokale bevolking gaan protesteren. En met succes! Het land is teruggekocht door de lokale bevolking met wat politieke hulp. Aan het project waar we nu voor werken, is gevraagd om het land terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Zover dat nog gaat natuurlijk, want jaren oude mangrovebossen aanplanten is een heel karwei, als je met piepkleine plantjes moet beginnen… En voor ons is het weer eens wat anders: met je laarzen tot halverwege je onderbenen in de modder zakken, onkruid wieden uit diezelfde modder en vervolgens kleine mangroveboompjes van 10 cm. groot planten. In de Thaise hitte valt het niet altijd mee, maar het geeft een goed gevoel als je weer een stukje belangrijke natuur hebt teruggegeven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zwaar werk in de mangrove

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lunch met een aantal vrijwilligers in de mangroves

Om toch maar weer duidelijk te maken: we genieten en leren ervan om andermans zooi op te ruimen. Maar volgens mij zijn we niet helemaal goed bij ons hoofd…..
Tot weer mailens!

 

Vera & Frank