Eind 2008 waren we aan het overleggen wat we met onze vakantie wilde doen: rondtrekken door Mexico of Peru? We keken weer eens op de website van New Heaven in Koh Tao. Daar zagen we dat er een nieuwe Conservation cursus aangeboden werd. Een cursus van een maand. De beslissing was snel genomen. Helaas was een ticket naar Thailand niet zo snel geboekt: er was een staking in Thailand en het vliegveld van Bangkok was bezet door de stakers. Zodra we hoorde dat de staking voorbij was, hebben we de tickets geboekt. Een paar dagen later zaten we in het vliegtuig.

De curus gaat veel dieper in op wat koraal is en hoe het groeit en hoe het bedreigd wordt. We leren allerlei soorten vissen en ongewervelde dieren herkennen. Deze dieren geven een indicatie of het goed of slecht gaat met het koraal. Onderdeel van de cursus is om een eigen project uit te voeren.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Betonijzer vlechten

Ons project: op een locatie is te weinig vis, deze vis is nodig om het koraal gezond te houden: ze eten het alg weg. Om daar meer vis te krijgen is het noodzakelijk dat er schuilplaatsen voor de vissen zijn. We bouwen een kegelvorm van betonijzer. Deze vorm wordt onder water gevuld met stenen en glazen flessen, zodat vissen zich kunnen verbergen voor roofvissen. De zogenaamde Fish Nursery.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ons bouwwerk gaat mee op de boot.

Het vullen van de fish-nursery is een verhaal apart. De constructie lijkt niet zo groot, maar onder water is het een heel karwei om deze te vullen. Het is zwaar werk om alle stenen van de boot naar beneden te laten zakken en dan naar de juiste lokatie te verplaatsen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vera is bezig met het bevestigen van een touw aan een mand om de stenen te laten zakken.

Het leuke is dat de vissen bijna gelijk hun nieuwe woning in gebruik nemen. Doel bereikt! We kijken er naar uit om volgend jaar te zien hoeveel vissen er hun intrek hebben genomen.