Even voor de duidelijkheid: Nee we zijn niet bezig met gezinsuitbreiding. We gaan het eerst hebben over de bloemetjes en de bijtjes. Wat hebben we daar mee te maken? We hebben al eerder verhalen verteld over dat we afgebroken stukken levend koraal oprapen en die op het Biorock bevestigen. Het is een methode die goed werkt. Alleen het afgebroken koraal wat weer groeit is genetisch identiek aan het stuk waar het van afgebroken is. Het is zeg maar een soort van stekken net als bij planten. Dit zorgt dat er meer koralen dezelfde genen hebben en dat maakt een rif wel kwetsbaarder voor ziekten. Nu heeft Chad, de oprichter en leider van het marine conservation project, contact met professoren van onder andere de universiteit van Bangkok. Een van deze professoren, Dr. James, heeft uitgedokterd hoe je nieuwe koralen kunt kweken.
Maar eerst even een biologieles over hoe koraal het doet. Elke soort koraal laat 1 keer per jaar eitjes en sperma los. Dit wordt wel in het correct Nederlands “Spawning” genoemd. Het gebeurt op 1 specifieke avond en allemaal op hetzelfde tijdstip. Wanneer die dag is en voor welke koraalsoort is nog een subject van onderzoek. Het gebeurt meestal een paar dagen na volle maan. De eitjes en sperma worden dan losgelaten in pakketjes en drijven naar de oppervlakte. Aan de oppervlakte breken de pakketjes open, verspreiden de inhoud zich en komen de eitjes en sperma bij elkaar. Na de versmelting ontstaat een klein larfje. Deze drijft dan nog een paar dagen rond om vervolgens naar de bodem van de zee te dalen, op zoek naar een goede vaste ondergrond om zich op te hechten en uit te groeien tot een mooi rif. Tijdens dit proces zijn er vele gevaren voor de eitjes, sperma en larfjes. Ze kunnen opgegeten worden door vissen. En als het te veel regent en stormt of er boten overheen varen kunnen de larfjes dood gaan. Als ze dit allemaal overleven en naar beneden zinken maar geen geschikte vaste ondergrond vinden, dan sterven ze als nog. Alle moeite voor niks geweest, en dan maar wachten tot volgend jaar. Wat een saai sex-leven heeft het koraal toch.
Wat heeft dr. James nu uitgevonden. Als je de eitjes en sperma verzamelt en dan een tijdje in emmers met regelmatig vers zeewater bewaart, vormen ze vanzelf larfjes. Vervolgens geef je ze een vaste ondergrond, waar ze zich op kunnen hechten en die plaats je na een paar weken weer terug in de oceaan. En dan maar afwachten hoe je kindje zich ontwikkelen. Dit proces geeft het sperma en de eitjes iets meer kans om te overleven en uit te groeien tot mooi koraal.
Hier de uitleg even in beeld. Het is allemaal zeer hi-tech:
Om de eitjes en sperma te vangen gebruiken we vlindernetjes. De top is er vanaf geknipt en daar is de bovenkant van een PET-fles met dop gemonteerd. Als je genoeg verzameld hebt, draai je de dop er af en laat je de gevangen kwakjes in een leeg jampotje drijven.
Zo hou je het netje boven het koraal
Je brengt de potjes naar de sperma bank:
Hier moeten de sperma en eitjes een 2-tal weken verblijven. Er wordt lucht door het water heen geblazen en het zeewater dient een aantal keren per dag ververst te worden.
Voorafgaande aan de vangst van de kwakjes, hebben we natuurlijk het nodige voorbereid. Als eerste hebben we de vaste ondergrond gemaakt waar het koraal op kan hechten. Natuurlijk een geheim recept, dat gaat als volgt:
Je eet eerst heel veel Thaise koekjes en gebakjes zodat je de lege verpakking kan gebruiken als bakvormpjes voor de betonnen paddenstoelen.
Hier zijn Vera en Frank bezig om de paddenstoelen te maken.
Een afgeknipt rietje zorgt ervoor dat er als het beton hard is, er een gat in zit zodat je de paddenstoel makkelijk kunt bevestigen op bv een steen of andere ondergrond. De paddo’s moeten dan 2 weken in de zee liggen om er een biofilm op te krijgen. Dit maakt het makkelijker voor de larfjes om zich te hechten.
Hier maken we een “coral-nursery” waar we de betonnen paddenstoelen later op gaan monteren.
Deze moet natuurlijk in de oceaan geplaatst worden.
Na 2 weken verblijf in een emmer met op de bodem de paddo’s, hebben de larfjes zich aan de paddo’s vast gehecht. Dan is het tijd om de paddo’s weer terug in de zee te brengen. De coral-nursery is op ongeveer 7 meter diep geplaatst. En zodanig dat het zonlicht kan opvangen maar vrij is van zand en andere bezinksels.
Hier is Vera bezig om de paddo’s te bevestigen op de coral-nursary. Hier zal het zeker een jaar of langer verblijven in de hoop dat zich een nieuwe spruit ontwikkelt.
Een close-up van een paddo bevestigd met een tie-wrap.
Kortom over een jaar weten we of dit project geslaagd is.
Natuurlijk tussen dit alles door hebben we ook gewerkt aan onze Dive Master opleiding. Een groot deel daarvan bestaat uit het mee helpen bij duik opleidingen. Zowel boven als onder water. Nu is het leuke dat Inge op bezoek kwam en zij graag met ons wilde gaan duiken. Nu hebben we haar overgehaald om haar Advanced Open Water te halen. (Sorry Peter) Voor de niet duikers Advanced is de tweede certificering. Zo kon ze met ons duiken en wij konden weer met een klas mee helpen.
Inge is hier een oefening aan het doen om stil te blijven hangen in het water.
Hier de groep Advanced Open Water. Links achter Gilbert de vader van Michelle, Rechts achter Michelle, de instructrice, en daar voor Frank & Inge.
Natuurlijk is Inge geslaagd voor haar Advanced. Nogmaals Inge gefeliciteerd! Na haar cursus is ze een duik mee gegaan om te kijken wat voor een soort werkzaamheden we nu allemaal doen. In de vorige mail hebben we verteld dat er op Koh Tao een Buoyancy-world gebouwd is. Een plek om met nieuwe duikers te oefenen om meer gevoel voor duiken te krijgen. Als Dive Master in opleiding moeten we een gebied in kaart brengen en daar een kaart van tekenen. Nu was het aan ons om Buoyancy-World in kaart te brengen. Ze wilden het precies hebben, dus werd de meetlint er bij gehaald.
Deze foto’s zijn trouwens door Inge gemaakt.
Vera is aan het meten hoever de inktvis van het midden staat. Je kan als duiker onder de poten doorzwemmen.
Kristian onze mede Dive Master in opleiding is ondertussen ook aan het meten.
Vera die even de weg kwijt is en onder op de boot staat. Het is weer eens anders dan er op!
Inge vond het erg leuk om mee te maken wat wij zoal doen onderwater. Ze wil graag terug komen om de Reef Conservation Course te volgen. Dus Xander en Peter ga maar alvast sparen…..
En natuurlijk Vera’s verjaardag!!
Zelfs het restaurant bij het ontbijt was versierd. De ballonnen hangen er nu nog steeds!
Vera versierd door het personeel van het resort.
Een echte taart mag natuurlijk niet ontbreken. Helaas had de taart niet zo’n mooie kleur als die van Frank, maar lekker dat ie was……..
Vera met 1 van haar kado’s: een nieuw duikmes.
Nadat Jan en Inge weg waren, moesten we natuurlijk weer full speed aan de slag met onze opleiding. Een van de dingen die je moet kunnen is de vaardigheden die je onderwater moet kunnen als duiker, demonstreren aan duikers in opleiding.
Vera in de Buddha zit bij het zweven.
Frank legt uit dat als je je masker weer op wilt zetten, je er op moet letten dat er geen haar tussen je huid en masker komt????
Wij tweetjes die demonstreren wat je moet doen als er 1 zonder lucht komt. In dit geval dus Frank.
Onze instructeur Abel, die ons moet beoordelen of we de vaardigheden goed genoeg beheersen, is inmiddels in slaap is gevallen.
Frank en Kristian, een Deen, onze gezellige mede-Dive Master io.
De laatste test die we moesten is een stresstest. Bij deze test moet je je eigen duikapparatuur onder water wisselen met iemand anders. Dus je masker, je BCD (trimvest in het Nederlands), je loodgordel en je vinnen. Maar terwijl je dat doet, zijn er een aantal instructeurs die het je lastig maken en bv je masker afpakken of lucht in je BCD blazen, of gewoon je tank dicht draaien, waardoor je ineens zonder lucht zit. Dit alles om het je lastiger en gestresster te maken. Nu waren we met drie Dive Masters io, dus werd het nog moeilijker. Frank moest zijn spullen aan Kristian geven en hij gaf de zijne aan Vera. Terwijl Vera die aan moest trekken, gaf zij haar apparatuur weer aan Frank.
De drie Dive Masters io die blij zijn dat ze de stresstest hebben overleefd.
De laatste activiteiten die we meegemaakt hebben op Koh Tao was op het Koh Tao Festival. Een tweedaags feest georganiseerd door een groot aantal duikscholen, waaronder New Heaven. Het is twee dagen feest, met lekker eten, optredens, maar ook serieuze dingen zoals voorlichting, discussies en ecologische activiteiten, zoals het vrij laten van schildpadden en reuzenschelpen
De voorlichting:
Een bord gemaakt van sigarettenpeuken om mensen duidelijk te maken om geen sigarettenpeuken op het stand achter te laten. Alle toxinen zitten in de filter opgeslagen tot het uitspoelt in zee. Schildpadden zien dit als eten en het wordt niet afgebroken in de natuur…
Kinderen die een protestoptocht hebben om een schonere leefomgeving voor zichzelf.
Zijn kostuum is gemaakt van zwerfafval.
Na het protest krijgen de kinderen wat te drinken en gaan ze weer weg en wat doen ze……..
Ze laten een hoop zwerfafval achter…… Er is nog een hoop te doen wat betreft de voorlichting catalunyafarm.com.
De schildpad eitjes zijn op een strand op Koh Tao gelegd door de moeder. Maar omdat er teveel mensen en dieren zijn, die de eitjes beschadigen, worden ze in een broedmachine uitgebroed. Daarna worden ze 7 maanden in een beschermde omgeving groot gebracht om vervolgens in de zee uit te zetten. Zodat we ze hopelijk over een paar jaar weer tegen komen tijdens het duiken.
Het vrij laten van de schildpadden gaat op z’n Thais: niet zo goed georganiseerd.
Hier laat Vera “onze” schildpad, Forrest, in de zee.
Er zijn veel optredens van de duikscholen en ze hebben erg uitgepakt:
Hier wordt Thriller van Micheal Jackson uitgebeeld. Inclusief een videoclip met zombies die uit de oceaan komen zetten.
En natuurlijk is er een miss en mister Koh Tao verkiezing. Het gaat hier niet zo zeer om de schoonheid van de persoon (wat natuurlijk wel helpt), maar om de kleding. Die gemaakt moet zijn van gerecycled materiaal.
Een jurk gemaakt van mais blaadjes.
Ehhh, een groen monster uit een prullenbak.
De twee deelnemers van onze duikschool: Adnan en Lola.
Dat was het weer. Nu gaan we 2 weken vakantie vieren en daarna begint de reis huiswaarts……
xXx
Vera & Frank