Tijdens zijn wereldreis heeft Frank een 3-tal weken doorgebracht in Ton Sai. (Voor meer info kijk op zijn website onder Reisverslagen –
Regen, schrammen en bulten in het Paradijs) Het is één van ‘s werelds mooiste klimlocaties (staat in de top 5). Vera wilde wel leren klimmen en Frank wilde natuurlijk graag zien hoe Ton Sai nu is, na zo’n vijf en een half jaar later. We nemen vanaf Ao Nang een longtailboot naar Ton Sai en boeken een bungalow. Stel je er niet te veel van voor: het is een houtenhuisje met er aanvast een stenen “badkamer”.

De eerste dag verkennen we het eiland en genieten van de mooie natuur. Het is prachtig om te zien. Veel rotsen naast het strand, druipstenen en grote overhangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onbegrijpelijke dingen zie je soms in andere culturen: een grot met allerlei penissen. Om visser geluk te brengen tijdens hun tochten over zee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wat is de natuur toch prachtig

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frank was here.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hier kunnen we wel eeuwig blijven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ook hier kunnen we onze opruimwoede botvieren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toch maar weer eens een fotootje gemaakt van een zonsondergang.

De tweede dag nemen we een klimcursus van 2 dagen. Vera was als kind al dol op klimmen in bomen, dus nu kan ze aan het echte werk beginnen. Frank heeft de cursus al gedaan, maar had al een groot aantal jaren niet geklommen. In verband met onze eigen veiligheid nemen we een tweedaagse cursus. We hebben een leuke en goed instructeur Nat. De eerste dag leer je klimmen terwijl er al een touw aan het anker hangt. Iemand anders heeft het touw dus naar boven geklommen. Dit wordt in de klimmers wereld “Top-rope” genoemd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Les 1 hoe ruim je je touw op zonder dat het in de knoop raakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vera aan het klimmen terwijl Frank haar zekert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frank doet dezelfde route, terwijl Nat hem aanwijzingen geeft.

De tweede dag leren we om als eerste naar boven te klimmen en dan zelf het touw aan het anker te bevestigen. Op die manier kan een tweede klimmer eenvoudiger naar boven. Dit wordt “Leading” genoemd. Het is een heel ander gevoel, als er al een touw hangt, kan je minder vallen als je een fout maakt. Maar zonder top-rope kan je verder vallen. Dit doet wat met de psyche van een mens.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vera aan haar eerste Lead-klim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Veiligheid is belangrijk, dus voor de tweede en moeilijkere lead-klim kregen we een helm op. Nat is gelukkig erg bezorgd om Vera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Even zand verwijderen van je schoenen voor je gaat klimmen.

Op weg naar een grot om te leren abseilen. Voornamelijk ook om te leren hoe je een touw moet bevestigen zodat jij veilig beneden komt en je ook nog je touw mee kan nemen na afloop. Erg raar om te zien: het strand ligt voor met zonaanbidders en jij loopt met volle bepakking langs. Je ziet ze denken: “Wat een stelletje mafkezen om in deze hitte te gaan klimmen.” Wij denken: “Wat een stelletje mafkezen om op het heetst van de dag in de zon te liggen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frank op weg naar de grot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uitzicht van uit de grot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een foto voor we zijn gaan abseilen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nat legt ons uit hoe we een anker moeten maken.

De derde dag komt er een vrijwilliger over van Projects Abroad om met ons te gaan klimmen. De cursus is voorbij en we gaan nu dus voor het eerst zonder een ervaren klimmer op pad. We huren spullen inclusief guidebook, zeg maar een reisgids voor klimmers. Hierin staat hoe zwaar een klim is, wanneer hij in de schaduw ligt, hoeveel materiaal je nodig hebt etc. En nu moet er dus iemand als eerste naar boven om het touw aan het anker te bevestigen. Vera is degene die deze zware taak op zich neemt. De eerst route die we kiezen is te gevaarlijk omdat de rotsen door mos en regenwater te glad is geworden. De tweede route is zwaar, omdat we zelf moeten uitvogelen hoe je boven moet komen. Ja natuurlijk, gewoon klimmen, maar welke route. Normaal gesproken gaf Nat aanwijzingen waar je je voet moet zetten of waar de volgende goede grip zit. Nu moet Vera alles zelf uitvogelen, met de niet zo goede aanwijzingen van de 2 beste stuurlui die beneden staan. Het lukt Vera om veilig boven te komen en daarna klimmen we allemaal de route 2 keer met de tope-rope. Helaas hadden we behalve wat de berg zelf betreft wel de verkeerde route gekozen: het stikte er van de muggen.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vera tijdens de tweede beklimming

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Leuk standje….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De top weer bereikt! Een hele overwinning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frank tussen de stalactieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frank en Stephanie, als klimmer was je redelijk snel van de muggen verlost, maar als degene die beneden bleef om de andere te zekeren…..

KLF-091231-066
Ehhh, Vera met een nieuw vriendje?

Dat was het weer voor deze keer.

Kusjes vanuit het verre oosten.

Vera & Frank