Op weg naar Koh Tao

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De boot naar Koh Tao, ‘s morgens vroeg.

Het is weer fijn om op Koh Tao te zijn. Het voelt inmiddels als een tweede thuis. Het is leuk om weer oude bekenden terug te zien en nieuwe bekenden te maken bij New Heaven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Voor de duikschool New Heaven.

Er is ook nog goed nieuws: er is namelijk gezinsuitbreiding voor Chad en Nouk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frank met de gezinsuitbreiding. En nee dit is geen marmot, maar een heuse hond.

Maar eerst natuurlijk onze slaapplaats regelen. We verblijven zoals altijd eerst een week bij Tropicana Resort. Het personeel herkent ons gelijk en ondanks dat het volgeboekt is krijgen we toch een kamer. Aangezien we langere tijd op Koh Tao blijven zoeken we naar iets goedkopers. Als je een maand of langer blijft kan je een huis voor die periode huren en dat is de helft goedkoper dan een hotelkamer. We hebben een snel huisje gevonden.

Als er in Nederland een advertentie voor de verhuur van ons huisje in een makelaarskrantje zou hebben gestaan, zou die er als volgt uit zien:
Te Huur: Een Moderne vrijstaande vakantiebungalow, gelegen in een rustige natuurlijke omgeving. De bungalow heeft een veranda met marmeren zuilen, met mogelijkheid om een hangmat op te hangen. De woning is voorzien van een marmeren vloer, en heeft een ruime slaapkamer. Het heeft een royale, betegelde badkamer met westers toilet. Het water wordt verwarmd door zonne-energie. Er is een gescheiden eenvoudige keuken. Het geheel wordt gemeubileerd verhuurd en heeft een groot 2 persoonsbed met ombouw en muskietennet, een open kast om prullaria op te zetten, een bureau, een kledingkast en een koelkast. Voor meer informatie neem contact op met Dive Village.

Maar nu zo als het werkelijk is: gewoon een eenvoudig huisje, met stenen vloer en wanden. 1 kamer met bed, bureau en koelkast. De kledingkast kan niet dicht, want dan gaat alles muf ruiken. De badkamer is met een toiletpot die je zelf moet doorspoelen met behulp van een emmertje. De douche hangt achter de deur. Het water wordt in de pijpen door de zon verwarmd, dus ’s middags om 16 uur is het zeer heet en ’s ochtends is het lekker fris koud. De natuurlijke omgeving betekent de hele nacht door hanen die kraaien, honden die blaffen (waar heb ik dat meer gehoord), duizenden krekels die tjilpen en dieren die over het dak heen rennen. Plus natuurlijk alle insecten en reptielen die het huis binnendringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ons huisje voor 6.000 TBT per maand. Omgerekend 132 euro per maand.

Let op: huishaan onderaan en huishond op de veranda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onze slaap/woon- kamer, rechts achterin de doorgang naar de badkamer en kledingkast.

Op de voorgrond onze mooie blauwe koelkast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wederom, maar nu van de andere kant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onze mooie badkamer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Douche achter de deur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onze eenvoudige keuken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar dit alles wel met het volgende uitzicht

 
Wat we niet wisten is dat we het huis huurden inclusief huisdieren. En dat zijn:
Sepp onze waakhond die vaak op de veranda ligt en onze yoghurt bakjes leeg likt.
Mister Nelson een rooie kater, voor degene die geïnteresseerd zijn het is geen je-weet-wel-kater.
Luuk & Lucy twee reuze gekko’s ± 20 (v) en 25 (m) cm groot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luuk

Aangezien het toch wat onrustig slaapt met de wetenschap dat er een gekko van 25 cm onder je bed zit, hebben we een poging gedaan om Lucy en Luuk het huis uit te zetten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het gekko-proof badkamerraam.

Knabbel & Babbel, je raad het al, 2 eekhoorns, die elke ochtend rond rennen in de bomen om ons huis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een landkrab die middernacht over de veranda scharrelt.

En nog een heleboel geiten, kippen en vogels die ronddolen.

We zijn op Koh Tao om twee dingen te doen:
– Chad helpen bij zijn werk voor Marine Conservation Koh Tao.
– Onze opleiding tot dive master te volbrengen.

Marine Conservation

Het werk voor Marine Conservation is erg leuk werk, omdat het positief opbouwend is. Het werk bestaat uit:
– Biorock om koraal te kweken.
– Bouyancy World bouwen
– Overige werkzaamheden.

Bouyancy World
We vallen echt met onze neus in de boter. De Marine Conservation groep heeft het plan om Bouyancy World te bouwen. Bouyancy World is een plaats onderwater, waar je als beginnende duiker je bouyancy kan oefenen. Voor de niet duikers, bouyancy is je drijfvermogen onderwater zo te gebruiken dat je met behulp van je ademhaling op dezelfde diepte te blijven, of juist een aantal meters omhoog of omlaag kan bewegen. Om dit te oefenen worden er een aantal grote constructies onder water geplaatst, waar je doorheen of onderdoor kunt zwemmen. Denk aan een grote octopus die met zijn tentakels gespreid ligt. Je kan dan onder die tentakel door zwemmen. Of een boom met takken waar je tussen door moet zwemmen.  Nu gaan de beginners vaak vlak bij het koraal/rif oefenen. Als ze dan een fout maken stoten ze tegen het koraal aan en breken ze zo het koraal. Koh Tao de plaats, waar de meeste lessen ter wereld gegeven worden. Zo werden er in 2008 op Koh Tao 65.000 brevetten afgegeven. Waar het merendeel beginners van zijn. Elke beginner maakt 4 tot 9 duiken, met nog weinig gevoel voor bouyancy. Je begrijpt de gevolgen voor het koraal al.

Bouyancy World is al in een vergevorderd stadium en alle constructies zijn al gebouwd op land, maar moeten nog naar de locatie onderwater gebracht worden. En daar mogen wij natuurlijk bij helpen. Ze hebben de nachtboot geregeld om de constructie in het water te laten zakken. De nachtboot is een oude pont die ’s nacht vaart (vandaar de naam) en hij kan zelfs auto’s vervoeren. De constructies worden, in delen, op de boot geplaatst en een vrachtwagen met kraan wordt gebruikt om de onderdelen in het water te laten zakken. Later moeten ze weer onderwater in elkaar gezet worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hier gaat het hoofd van de octopus het water in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Weer een aantal onderdelen.

De duikers zijn nodig om te zorgen dat de onderdelen onderwater niet boven op elkaar belanden en om de kabel van de kraan los te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Even pauze tussen het harde werken door.

De dagen daarna zijn we bezig om de constructies weer in elkaar te zetten. Dit betekent dat je de onderdelen met behulp van zogeheten liftbags optilt. Liftbag is niks anders dan een grote sterke ballon die je met lucht kan vullen onderwater. Als je er dan maar genoeg aan een zwaar object bindt, gaat die vanzelf zweven. Omdat we hard aan het werk zijn geweest, hebben we nog geen foto’s van de constructie of onze werkzaamheden kunnen maken. Zodra we die hebben, laten we die zien.

Biorock
En natuurlijk het Biorock waar we vorig jaar al vaak aan hadden gewerkt. Biorock is een metalen constructie, in dit geval 4 grote metalen halve bollen, waar een kleine (stroom)spanning op wordt gezet. Door deze spanning zou het koraal 4 keer sneller moeten groeien. We zoeken dan stukken koraal die afgebroken zijn en geen kans hebben om te overleven in het zand. Deze stukken binden we vervolgens vast op de Biorock.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vera plaatst een stuk koraal op de Biorock.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hier zie je de ronde vorm van de Biorock.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een spons die op de Biorock groeit.

Overige werkzaamheden
We moeten een gebied/rif beschermen tegen boten die er overheen varen en hun ankers uit gooien. Dit wordt in Thailand gedaan met behulp van een lijn met gele drijvers er aan. Deze lijn maken we zelf. Dit gebeurt onder leiding van de Thaise “Rijkswaterstaat”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Thaise Rijkswaterstaat man met de nog lege lijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De gele drijvers worden over de grote lijn geschoven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De drijvers worden op de juiste plaats aan de lijn vast gemaakt.

De komende week wordt de lijn om het beschermde gebied gemonteerd. Hiervoor worden rond het gebied een aantal vaste drijvers geplaatst. Daartussen worden de lijnen gespannen. De boten die het gebied willen bezoeken voor bv. snorkeltrip, kunnen hun boot aan de vaste drijvers vastmaken, zodat ze geen anker meer hoeven uit te gooien.
Ander goed nieuws is dat Koh Tao eindelijk groen wordt. Dat wil zeggen: ze zijn de eerste windmolen aan het bouwen. Waarom je hier geen zonnepanelen ziet is ons nog een raadsel. Voor de McDonalds liefhebbers onder ons. McDonalds heeft hier geen vestiging omdat de elektriciteit voorziening niet aan hun (te hoge) eisen voldoet. We maken nog steeds mee dat de stroomvoorziening voor korte tijd uitvalt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De eerste windmolen in aanbouw.

Divemaster opleiding

De volgende stap in onze duikcarrière is divemaster (DM). Dit houdt in dat je mag werken als gids en als assistent van een instructeur onder water.
De opleiding bestaat uit:
– Veel duiken om ervaring op doen
– Veel studeren en examens doen
– Fysieke testen doen, zoals zwemtesten
– Stress test
– Onderwater navigeren (leren om de boot terug te vinden onder water)
– Helpen bij allerlei werkzaamheden in de duikshop

Dit houdt dus in dat we de meeste dagen duiken met een instructeur als hij les geeft of met een andere DM die al iets verder in de opleiding zit. Meestal duiken we van 9 uur tot 15 a 16 uur en dan snel douchen en omkleden. Om daarna weer theorieles te krijgen en aansluitend een examen. Soms komen we terug van de duik en krijgen we meteen les of examens om dan tegen etenstijd naar huis te fietsen. Tijdens de avonden dien je dan weer de theorieboeken te lezen. Kortom het zijn drukke dagen.

De eerste!
Tijdens 1 van de duiken gaan we mee met Esra. Ze is ook in de DM opleiding, maar is al bijna klaar. Ze moet nu oefenen om ons een briefing te geven voor het duiken en tijdens de duik rond te leiden en de boot weer terug zien te vinden. Ze is erg zenuwachtig en wij plagen haar, door aan het eind van de briefing te zeggen dat we toch wel graag een Whale Shark willen zien of een Hamerhead Shark. Ze zegt dat ze haar best zou doen. Frank is eigenlijk niet helemaal lekker, maar gaat toch mee. Tijdens de duik vraagt hij zich telkens af waarom hij vandaag toch is gaan duiken. Aan het eind van de duik zien Vera & Esra iets moois. Frank die iets achter hun aan zwemt kan het net niet zien. Aan de reactie van Vera (gejuich onder water) is af te leiden dat het iets moois moet zijn geweest. Ach denkt Frank: “Ik heb mijn dag toch niet” en hij gaat gewoon verder…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frank ziet niet, dat datgene wat Vera en Esra gezien hebben, omgedraaid is en terug komt. Hij ziet op een gegeven moment een duikster naar hem toe komen, ze zwemt onderste boven, dus met haar gezicht naar het wateroppervlak?? Ze zwemt onder Frank door. “Wat raar” denkt hij. Pas dan realiseert hij zich dat ze naar iets anders kijkt dan naar hem. Frank kijkt ook naar boven en dan…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een Whale Shark vlak boven Frank, die hier nog steeds niks in de gaten heeft.

Een Whale Shark is de grootste haai die er is. De mond van een volwassen Whale Shark is zo groot als een garagedeur. Je kan er zo in zwemmen. Maar het bijzondere is dat dit grote beest, 12 tot 14 meter, de kleinste organismen uit de oceaan eet: plankton. Hij is totaal ongevaarlijk voor mensen. Sterker nog onze puber, ingeschat zo’n 4,5 meter, lijkt het wel leuk te vinden al die mensen om hem heen. We blijven ongeveer een half uur bij hem in het water.
Hier zijn een aantal foto’s die Vera heeft gemaakt:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat was weer onze update. Hier volgen voor de liefhebbers een aantal onderwaterfoto’s, gewoon omdat we het niet kunnen laten:
De wereld onderwater is gewoon erg mooi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een Filefish, zo dun als een folder, bij de vaste ankerlijn.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Weer een schildpad

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kleine barracuda’s, een mooie roofvis, die in grote scholen leeft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een school (grote) barracuda’s. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tja een…..bij wat koraal.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een nudiebranch, kleiner dan je pinknagel.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een hermietkreeft op koraal.

Groetjes vanaf ons tropisch eilandje!

Vera & Frank