Toen de droom serieus begon te worden, ben ik me gaan voorbereiden. Veel tijd had ik niet. Zoals gezegd zat ik een situatie dat ik geen relatie en geen werk had. Wel wat geld want we hadden ons huis verkocht. Mijn ex kreeg de helft en ik de andere helft. Ik heb het boek “Handboek voor de wereldreiziger” van Frans Timmerhuis gekocht. Het is een praktisch boek met informatie over reizen op zich en over alle landen. Verder heb ik met een aantal ervaren wereldreizigers gepraat. Wat zijn hun ervaringen en adviezen. Ze zeggen allemaal: “Gewoon doen!”

De eerste vraag die op komt is: ga ik alleen of ga ik samen met iemand? Bijna al mijn vrienden willen wel mee. Maar als puntje bij paaltje komt, kunnen ze om een of andere reden niet. “Mijn baan”, “mijn huis….”of “mijn oma….” zijn veel gehoorde smoezen. Nee, ik ben niet actief op zoek gegaan naar een reisgeno(o)t(e) via internet of advertenties. Ik denk dat het wel eens goed is voor mij om helemaal alleen op reis te gaan. Alles zelf uit zien te vogelen, alleen op mezelf aangewezen zijn. En onderweg kom je genoeg andere reizigers tegen, die net zo gek zijn als ik.

De tweede vraag is: Als je dan zo’n reis gaat maken, wat wordt dan je route? Ik heb een lijst gemaakt van de landen die ik zeker wilde zien:
Nepal
Tibet
Indonesië
Australië
New Zeeland
Peru

Daarnaast ben ik nog nooit alleen op vakantie/reis gegaan. Dus is het van belang om iets verzinnen zodat het begin goed te doen was. Na de nodige hoofdbrekers bedacht ik dat het wel handig is om in Turkije te beginnen. Zo’n 13 jaar geleden ben ik daar met Erik geweest en dat is goed te doen. Het is zowel westers als oosters. Na nog een keertje mijn lijst bekeken te hebben. Ben ik tot de conclusie gekomen dat veel van de landen zich in 1 werelddeel bevinden. Zo is het idee ontstaan om de reis met het openbaar vervoer te doen. Het plan is om met het vliegtuig naar Istanboel te vliegen, om vandaar uit naar Nieuw Zeeland zien te komen met behulp van het openbaarvervoer, = trein/bus/boot/taxi/kameel of wat dan ook. Zeg maar de Non-Flying Dutchman. De reis naar Istanboel heb ik al een keer met de trein gedaan, dus dat sla ik maar over.

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Grof weg is dit het reisplan.

Ik reis met het openbaarvervoer omdat je dan van alles mee maakt onder weg. Zo zit je in een coupe met 6 zitplaatsen met 12 man. Op stoel 1 zit Nederlander 1 en op stoel 2 zit Nederlander 2 en op de andere 4 stoelen zitten de andere 10 mensen…. Of dat de trein overvol is en je ergens achterin staat. De conducteur controleert je kaartje en begrijpt er niks van. Hij gaat weg. Na een uur komt hij terug en wenkt de twee Nederlanders. In afwachting van wat er gaat gebeuren volg je hem. Hij neemt je helemaal door de overvolle trein mee naar voren en daar heeft hij twee plaatsen voor ons vrijgemaakt. Onderweg zie je de mooiste dorpjes voorbij flitsen. Op stations de gekste taferelen. Er zijn natuurlijk ook heel veel nadelen aan deze manier van reizen. Het duurt veel langer dan het vliegtuig, het is vaak heel oncomfortabel, zit met iedereen op een gepakt in een stinkende bloedhete bus en je komt niet overal waar je wezen moet. Maar een ding is zeker het is een uitdaging om de reis te voltooien.

De derde vraag is: hoelang ga je op reis. Ik heb geen around-the-world-ticket, dus zit ik niet aan een tijd gebonden dat ik terug moet komen. Ook wacht er geen baan op mij. Aangezien ik geen idee heb hoe lang je over zo’n reis doet, ben ik gaan zoeken op internet. Wat hebben andere wereldreizigers gedaan? Hoe lang zijn ze in een bepaald land geweest? Dit leidt tot een grove planning van een jaar. Of ik het haal of dat ik nog verder ga is onbekend. Het reizen op zich is mijn doel en niet het bereiken van een bepaalde bestemming. Ik ga net zo lang door met reizen tot mijn geld of mijn zin op is. Mijn reis planning ziet er als volgt uit:

 

Bestemming
Jaar

Aankomst
week nr

Gepland
verblijf
in weken

Werkelijk
verblijf
in weken
Vertrek uit Nederland 20 – 7 – 2003
Turkije
03
30
4
4
Iran
03
34
4
3
Pakistan
03
38
2
5
India
03
40
6
6
Nepal
03
46
5
12
Tibet
03
51
3
3
Bhutan
04
2
1
Bangladesh
04
3
1
2
Birma/Myanmar
04
4
2
3
Laos
04
6
2
2
Vietnam
04
8
2
4
Cambodja
04
10
1
2
Thailand
04
11
2
10
Singapore
04
13
1
1
Maleisië
04
14
2
3
Indonesië
04
16
3
8
Australië
04
19
6
28
Nieuw Zeeland
04
25
4
9
Thuis komst ?
2004
29
105
Werkelijke thuis komst
22-7-05

Maar goed dit is een planning en zoals gezegd is niet het doel om ergens op tijd aan te komen, het reizen op zich is het doel. Kortom er kan van de planning afgeweken worden. Zeker ook omdat op 20 maart 2003 onze “vriend” Bush besluit om Irak binnen te vallen. Nadat hij ook al Afghanistan heeft bezet. Ik ga door de buurlanden Iran en Pakistan. Wat voor een gevolgen heeft dat voor die buurlanden? En voor een reiziger? Ook de thuiskomst na een jaar is onzeker. Misschien bevalt de reis niet en ben ik binnen 2 weken weer terug in Nederland. Ook is het mogelijk dat ik langer weg blijf.

Life is a

 

Life is a journey

Een T-shirt wat ik onderweg gekocht heb.

Dan begint het grote denken wat neem ik mee en wat laat ik thuis. Geen makkelijke taak. Je wilt alles mee nemen voor de zekerheid. Je wilt op alles voorbereidt zijn. Een vriendin, die verpleegster is, heeft me geholpen bij het samenstellen van de EHBO kit. Ik wil zo veel mogelijk verschillende dingen onderweg beleven. Zoals een trektocht door de bergen maken, duiken, klimmen en raften. Ik ga naar warme gebieden, maar ook naar koude (hoge) gebieden. Ik moet dus warme en luchtige kleding mee nemen. Ook zijn goede schoenen van belang.

Bedenk dat je nooit op alles voorbereidt kan zijn. En dat je eigenlijk overal alles kan kopen. Met 2 dingen heb ik tijdens mijn reis moeite gehad. In Indonesië kon ik in West Timor geen scheerzeep kopen. En in landen als Iran & Pakistan is het even zoeken naar toiletpapier. Onder de backpacker wordt het spottend “het witte goud” genoemd omdat het moeilijk te vinden is. Maar ja dat overleef je ook wel weer.

Hier is mijn paklijst, save hem op je computer en pas hem aan: Paklijst Wereldreis (klik met rechte muis en kies dan “Bewaar doel”)

Altijd mee nemen:
Belangrijkste onderdeel wat je bij je moet hebben is water! Zorg dat je op een of andere manier altijd water bij je hebt. Je hebt verschillende mogelijkheden. Denk aan bv Camelbak of Platypus. Het makkelijkste is dan als de waterzak minimaal een inhoud heeft van anderhalve liter. Je kunt ook drinkflessen mee nemen in je rugzak. Zelf had ik een draagsysteem van banden met klittenband, waarin een anderhalve liter fles in kan. Overal kan je anderhalve liter flessen kopen. Met het klittenband kan je hem passend maken om elke fles. Voordeel is dat je water altijd makkelijk bereikbaar is. Het nadeel is dat je weer iets rond je schouders had hangen.

Kleding:
Neem afritsbare broeken, je hebt dan 2 broeken voor de prijs van 1.
Neem verschillende T-shirts, met mouwen, zonder, blouse met korte mouwen en lange. Dit in verband als je bv eens in je nek verbrand bent.
Neem spullen die mogen slijten en kapot gaan. Niks is erger als je een T-shirt van 100 euro mee neemt en die door de wasserette verwassen wordt. (Waar gebeurt verhaal. De reizigers nog boos op de wasvrouw en eiste dat ze het T-shirt zou vergoeden. De arme vrouw verdient ongeveer 2 euro per dag!!!)
Neem thermisch ondergoed mee als je naar koude gebieden gaat. Ik heb in Nepal, Tibet en Noord India temperaturen gehad van 2 graden onder nul, in de slaapkamer! Welterusten.
Neem een jas mee die ademt en waterdicht is. Liefst 1 waar de binnen voering (fleece) er uit gehaald kan worden. Dan heb je een goede jas bij je en gelijk een fleece vest.
Hou altijd rekening met de manieren en gebruiken van het land waar je reist.

Budget:
Mijn budget was in Azië 15 euro per dag en in Turkije, Australië en New Zeeland 30 euro. Maar dat hangt ook af van welke luxe je aan het hotel stelt. Je kan makkelijk hotel kamers vinden die meer dan 15 euro per nacht kost, maar ook kamers van 2 euro en die deel je dan met iemand anders, kost het je 1 euro per nacht….. Er is een soort wet, hoe duurder het hotel hoe minder contact je hebt met andere reizigers. En dat is jammer. Het leuke is om juist in backpackers hotels mensen te ontmoeten. Vandaar dat veel mensen met de Lonely Planet, of iets dergelijk, reizen. Op hun site www.lonelyplanet.com staat ook veel info over elk land.

Post ontvangen:
Ik heb geen “ouderwetse” post ontvangen vanuit Nederland. Alleen e-mail. Je kan dingen naar een postkantoor laten sturen (post restante). Dan bewaren ze de post daar tot je ze komt ophalen. Ik heb een stuk met de fiets afgelegd en heb toen veel spullen naar het eindpunt van mijn fietsreis gestuurd.

Post versturen:
Je kan via verschillende sites oa. TNTpost een foto uploaden en die via internet versturen. De persoon krijgt dan een echt kaartje thuis met jouw foto en tekst. Is erg persoonlijk en je weet gelijk dat je kaart ook aankomt, en op tijd. Je kan de kaart al van te voren klaar maken en opgeven dat de ontvangen hem op zijn verjaardag krijgt. Niet al mijn kaarten vanuit het buitenland zijn aangekomen! Handige is dat je al vooraf je adressen bestand kan invoeren zodat het versturen eenvoudiger gaat.

Betalingen:
Ik heb iemand gemachtigd om mijn bankzaken te regelen. Zij zorgde er voor dat er altijd genoeg geld op mijn lopende rekening stond. Als ik plotseling extra uitgave had gedaan, bv fotocamera gekocht of duikcursus, stuurde ik haar een mailtje en dan boekte ze het extra geld over. Ik had een internet bankier mogelijkheid bij me maar die heb ik niet gebruikt.

Geld onderweg:
Geld kan je in heel veel landen pinnen. Controleer dat vooraf op bv de Lonely Planet website. Naast mijn pin pas heb ik ook nog een creditkaart bij me, cash geld en travellercheques (is meer voor nood en sommige landen als Iran & Pakistan). Creditcard is ook nodig voor betalingen via internet zoals vliegtickets.

Fotografie:
Welke camera ga je mee nemen? Dit is geheel persoonlijk. Ben je een fanatieke fotograaf, dan is een spiegelreflex een noodzaak. Wil je wel goede foto’s, maar niet zo veel mee nemen, kies dan een goed compact camera, met grote zoomlens. Zelf heb ik gekozen om 2 camara’s mee te nemen. 1 spiegelreflex en 1 kleine compact camera. Waarom 2 camera’s? Je hebt niet altijd zin om je grote zware reflex mee te nemen. Bijvoorbeeld als je naar het strand gaat of gaat duiken of bij het uitgaan. Ook als je op reis bent, zit je reflex in je tas en is hij niet snel te voorschijn te halen. Op dat soort moment is een kleine compact camera handig. Voor de compact camera heb ik gekozen voor een Olympus µ725 SW, omdat die shock en waterproof is. Ideaal als je gaat snorkelen, kajakken, zeilen, trektochten gaat maken, maar ook tropische regenbuien. De camera is onverwoestbaar. Tegenwoordig zijn er nieuwere camera’s zoals de Olympus µ TOUGH-8000 (12 Mbits, tot 10 meter onderwater en valbestendig van 2 meter). Ook andere merken leveren nu dit soort camera’s. Als spiegelreflex heb ik een Nikon D200.

Als daypack heb ik een LowePro Rover AW II. Dit is een rugzak met onderste gedeelte geschikt voor camera’s en andere elektronica. En het bovenste gedeelte is bedoeld voor andere zaken, zoals een reisgids, regenkleding, etc. Mijn rugzak heb ik 2 jaar elke dag gebruikt en is nog steeds in goede staat! Er zijn nu weer nieuwere rugzakken en de LowePro DryZone Rover is zeker het overwegen waard. Bij die rugzak is het camera gedeelte waterdicht en er zit een mogelijkheid in om een waterzak in te vervoeren. Een water dicht compartiment voor de camera is geen overbodige luxe. Ik ben wel eens in een roeiboot gestapt met al mijn bagage (ik ging overnachten op een zeilboot) en een grote golf sloeg over mijn bagage, inclusief fototas!

 

 

Rover AW II Rover AW II Schets

Een foto van de door mij gebruikte rugzak.

Zorg dat je minimaal 2 batterijen/accu’s hebt voor je camera. 1 in gebruik en 1 als reserve.
Idem voor geheugenkaartjes.
Geheugenkaartjes is makkelijk als ze 4Gb zijn. Dan kan je namelijk 1 geheugenkaartje op 1 DVD branden.

Tips voor digitale fotografen:
Als je over een tijdzone gaat, zet de klok van je camera gelijk met de lokale tijd. Dit scheelt veel werk met het later uitzoeken van de foto’s. Heb je meerdere camera’s zet de klokken dan exact op dezelfde tijd.
Een extra digitale foto kost niks. Maak een foto van iedereen met wie je 1 dag of langere tijd optrekt. Handige herinnering voor later.
Maak ook foto’s van de naam van de tempel of moskee dat je bezoekt. Dit kan zijn het naambordje, toegangskaartje of een pagina uit je reisgids. Dan hoef je later niet uit te zoeken welke tempel nou welke is. Geloof me, na een paar maanden reizen, heb je zoveel tempels en moskees bezocht dat je echt niet meer weet welke die ene nou is.
Maak ook zo veel mogelijk foto’s, ook al ben je lange tijd onderweg. Op gegeven moment wordt het gewoon om weer een bijzonder plaatsje te zien en dan vergeet je te fotograferen! Maar bij thuis komst blijk je dan geen 1 foto van het plaatsje te hebben.

Belangrijk !!! Sorteren van foto’s:
Als je een lange tijd op reis gaat maak je al gauw een hoop foto’s. Er zijn dagen geweest dat ik meer dan een paar honderd foto’s op 1 dag gemaakt heb!! Om overzicht te houden over zoveel foto’s is het essentieel dat je de foto’s op een geordende manier opslaat. Doe het structureren van de foto’s, draaien (staande foto’s draaien zodat ze goed zichtbaar zijn op de PC) en eventueel hernoemen van de foto’s zodra je ze van je geheugenkaart kopieert naar de computer. Het sorteren van de foto’s gaat gemakkelijk omdat je in Windows Verkenner/Explorer aan de datum kunt zien wanneer de foto’s gemaakt zijn. Zodra het ordenen klaar is, brand ze dan op een DVD.

De logische structuur die ik gebruik is als volgt:
Mijn logische structuur is een structuur gebaseerd op het tijdstip van fotograferen. Maak bijvoorbeeld eerst één map Foto’s aan, met daarin vervolgens mappen per jaar, dus gewoon, 2007, 2008, 2009. In iedere jaarmap maak je dan weer een map per maand aan. Gebruik daarvoor ook nummers (met twee cijfers, 01, 02, ….., 12), want namen van maanden sorteert niet goed (tenzij je een naam als 01 januari gebruikt). Zet achter het maandnummer het land waar de foto’s gemaakt zijn. In elke maandmap maak je weer dagmappen. Wederom 2 cijfers (01, 02, …, 31) en een omschrijving waar je was. In iedere dagmap komen dan de foto’s van die dag, waarbij je alleen een map op dagnummer aanmaakt op het moment dat je daadwerkelijk foto’s hebt gemaakt. Als je op 31 januari geen foto’s hebt gemaakt, is er dus ook geen map 31 binnen de map 01 van januari. Mijn structuur ziet er als volgt uit:

 

Jaar  Maand Dag 
2007
01 – Thailand
01 – Bangkok
04 – Bangkok – Grand Palace
24 – Koh Tao – Strand
27 – Koh Tao – Duiken
30 – Chang Mai – Jungle tocht
02 – Thailand en Cambodja
07 – Bangkok – Markt
09 – Angkor Wat
:
:
12 – Indonesië
31 – Bali – Strand
2008
01 – Australië
02 – Sydney – Haven

 

Afhankelijk van de filenaam die je fotocamera aan een foto geeft, kan je ook je foto’s hernoemen. Noem ze bv XXX-070324-001, waar XXX staat voor je initiale en 070324 voor de datum (jaar, maand en dag, dit in verband met sorteren) en 001 is een volgnummer. Voor het hernoemen van de foto’s gebruik ik het programma ACDSee, waar je een groot aantal foto’s tegelijk kunt hernoemen.

Het is het eenvoudigs als je de foto’s al gelijk in deze structuur op je DVD’s brandt, dan heb je bij thuiskomt je fotoarchief al op orde. En je wilt niet na thuis komst nog een 10 tal duizend foto’s gaan ordenen!

Opslaan van foto’s:
Ik brand alle foto’s 2x: op 2 verschillende DVD’s. Ik bewaar 1 DVD in mijn grote rugzak en 1 in mijn daypack. Als ik genoeg spullen heb om naar huis te sturen, stuur ik 1 van de DVD’s op naar huis. De andere houd ik bij me. Zodra ik van het thuisfront een melding krijg dat het pakketje ontvangen is (soms duurt dat maanden!). Stuurde ik de reserve kopie met de volgende post mee. Is altijd handig om 2 kopietjes te hebben van je foto’s.

Tip: Koop zelf een setje lege dvd’s en brandt die zelf in een Internet café. Dit is vaak goedkoper dan ze door het personeel van het internet café te laten branden.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om grote bestanden via internet te uploaden naar een server. Iemand thuis kan de foto’s dan downloaden en opslaan. Ik heb hier geen ervaring mee, maar de internet verbindingen in het buitenland zijn niet altijd even snel. Denk dat dat geen oplossing is.

Ook zijn er nu kleine externe harde schijven te koop, met capaciteit van 500 Gb of meer. Die grote is genoeg voor een grote collectie foto’s. Neem er een die gevoed wordt door de USB, scheelt weer een voeding meenemen. Maar denk er aan, zo’n harde schijf kan kapot gaan of gestolen worden! Als al je foto’s er opstaan, ben je ze dus allemaal kwijt! Een optie kan zijn 2 meenemen of toch 1 set op DVD branden en naar huis opsturen.

Tip: Sla de foto’s de eerste keer gelijk op zo als ze van het geheugen kaart komen. Sorteer ze daarna en bewerk ze eventueel en sla ze daarna nog een keer op. Het kan wel eens een keer voorkomen dat en goedkope PC je foto’s verpest! Hopelijk zijn dan de niet bewerkte bij thuiskomst nog wel te lezen. Je kan dit ook controleren door de gebrande DVD of harde schijf bij een ander internet Café (of PC) te testen, voordat je je geheugen kaartje wist.

Internet:
Overal in de wereld is wel ergens internet te vinden. Ik heb alleen in een paar gevallen gehad, dat ik hooguit 2 weken zonder internet en elektriciteit zat.
Heb je zelf een internet pagina, dan is het handig om een pagina met belangrijke/veel gebruikte links te maken. Kan je snel de info vinden die je nodig hebt.

Mail:
Zorg dat je bij je e-mail server kan, bv Squirrel Mail.

Reisverslagen:
Er zijn genoeg elektronische hulpmiddelen om je reisverslagen te maken. De vraag is wat wil je er aan uitgeven en wat wil je meenemen.
Een mobiele telefoon met toetsenbord is een mogelijkheid. Neem dan een versie met Windows Mobile met daarop Word mobile. Alle internet cafés hebben Microsoft Office geïnstalleerd. Zet je het reisverslag op je geheugenkaartje van de telefoon, steek die in de computer en je kan de tekst kopiëren naar je mail. Neem wel een telefoon die in de landen van je reis functioneert.

Voor de liefhebbers zijn er nu eenvoudige Notebook te koop voor rond de 300 euro. Die zijn handiger om verslagen te maken.
Er zijn ook kleine volledige laptop op de markt, met een inwendige DVD brander. Dit heeft het voordeel ten opzichten van de eenvoudige notebooks, dat je zelf je foto’s op DVD’s kunt branden. Als je toch een externe brander wilt hebben, neem zo’n klein en licht mogelijke mee.
Wil je zo min mogelijk meenemen, is de tip neem een USB stick mee. De elektriciteit in veel landen is niet zo vanzelfsprekend als bij ons. Het is mij regelmatig overkomen dat ik aan het werken was in een internet café en dat plotseling de spanning uitviel. Weg reisverslag, waar je net een uur aan hebt gewerkt. Als je een USB stick mee neemt, maak dan je verslag in bv Word of Notepad, sla dit regelmatig op, op je USB stick! Valt de stroom uit, dan hebt je de laatst bewaarde file op je stickie. Op de stick kan je ook informatie van thuis meenemen, zoals adressen en telefoonnummers.

Er zijn ook allerlei websites waar je je reisverslagen kunt zetten, bv www.waarbenjij.nu. Op zulke sites kan je je tekst en foto’s uploaden. Vrienden krijgen dan een mailtje en kunnen via de site reageren.

Fotoalbums:
Veel mensen willen een mooi fotoalbum maken van hun reis. Ze zijn van plan om dat te doen, als ze na hun reis terug komen in Nederland. Maar als je een laptop bij je hebt op vakantie, waarom maak je dan niet ter plaatse een fotoalbum? Laadt de software van jouw leverancier op je laptop en maak elke dag een verslag in je album. Zodra je een album gereed hebt, ga naar een internetshop met een snelle verbinding en up-load je album en laat het thuis bezorgen bij je familie of vrienden. Kom je terug in Nederland, dan zijn de meeste albums al klaar. Deze manier van werken heeft een aantal voordelen:
Tijdens de reis heb je vaak meer rust momenten om je album te maken, dan als je weer in het hectische Nederland bent.
Je leert tijdens het reizen ook anders naar je foto’s kijken, immers je weet gelijk wat je met de foto’s wilt, en welke foto’s er nog ontbreekt in je album.
Alles zit nog “vers” in je hoofd, dus hoef je niet meer na te denken, hoe heet hij of zij ook al weer? Welke tempel was dat? Etc.
Voorbeelden van website waar je albums kunt afdrukken zijn: Fotoalbum, Aldi en Hema. Maak thuis eerst een keuze welk album je mooi vindt en laat een exemplaar afdrukken met foto’s van een eerdere vakantie.

Telefoon:
Het is makkelijk als je een telefoon bij je hebt. Neem dan een telefoon die in alle werelddelen werkt. Het is handig als de telefoon SIM-lock vrij is. Je kan dan in goedkope landen een SIM kaart kopen en goedkoop met andere back-packers sms-en.

MP3:
Neem vooral Nederlandse muziek en eigen smaak muziek mee. De populaire popmuziek als U2, Cold Play en Madonna hoor je overal.

Elektronica:
Het is allemaal erg mooi die elektronica, maar het heeft 1 nadeel: zonder elektriciteit werkt het niet. Heb je veel elektronica bij je met veel laders, kijk dan of verschillende gadget met 1 en dezelfde lader opgeladen kan worden. Er zijn ook laders van bv Hama die verschillende type accu’s kunnen opladen. Zowel met 220/110 als via de auto.
Heb je veel laders, dan kan je overwegen een stekkerblok mee te nemen om meerdere dingen tegelijk op te laden. Veel hotel kamers hebben maar een beperkt aantal stopcontacten. Neem dan wel een stekkerblok met een platte (smalle) stekker. Die past in meer stopcontacten!

Veiligheid:
Je hoort veel over dingen die fout gaan tijdens een reis. Maar bedenk dat een slecht verhaal 10x door verteld wordt en een positief verhaal maar zelden. Als ik verhalen hoorde van andere dat ze gehoord hebben dat er met iemand anders iets gebeurd is, dan nam ik het ter kennisgeving aan. Maar sprak ik meerdere mensen die zelf iets overkomen was, dan werd ik voorzichtig. Tijdens mijn reis van 2 jaar is er weinig gebeurd. 1 keer heeft iemand in mijn tas gesnuffeld, maar er is niks gestolen. 1 keer is mijn grote rugzak van de mini bus gevallen, zonder dat we het gemerkt hebben. Iemand heeft mijn rugzak opgepakt en bij het eerste de beste stoplicht teruggegeven!

Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Hier volgen een aantal zaken waar ik me aan gehouden heb:
Lees in de reisgids wat de lokale oplichtertruc is, dat verschilt per land. Je herkent dan gelijk wanneer iemand de truc op jou wil loslaten.
Sluit alle rugzakken altijd af met een slot, ook als je met de bus (of boot) reist en de rugzak gaat in het bagageruim of op het dak.
Sluit je kleine daypack (met daarin je dure spullen als camera en andere electonica) af en leg hem met een dunne staalkabel vast aan je bed of iets anders in de hotelkamer. Ook al lig je met je eigen vriend(in) op 1 kamer. Ze kunnen de kamer binnen komen als je slaapt!
Draag een moneybelt met geld en papieren om je middel onder je broek, daar kunnen ze het moeilijkst bij.
Laat nooit! je moneybelt onbewaakt achter, ook niet als er alleen een medereiziger of je lokale vriend(in) zich in de kamer bevindt. Dus ook niet als je even gaat douchen. Bedenk dat voor iemand die 1 a 2 euro per dag verdient, jouw 1.000 euro “noodgeld” een hele grote verleiding is. Moet je het toch achter laten omdat je even wilt gaan zwemmen, stop de spullen in de daypack en sluit die af en leg die vast.
Ga niet alleen onder invloed van drugs en/of alcohol over straat.
Geef geen geld aan bedelaars op straat, de volgende dag staat hij weer voor je hotel, nu met zijn vriendjes en willen meer.
Bovenal wees vriendelijk naar iedereen, behandel ze met respect, dan zullen zij jou met respect behandelen.

Verzekering:
Verzekering bij JoHo Special Isis: deze verzekering gekozen omdat het mogelijk was de verzekering te verlengen als de reis langer duurt. Let op bij sommige verzekeringen kan je de gewone ziektekosten verzekering opzeggen. Aangezien die al gedekt is door de reisverzekering.

Opslag spullen:
Ik heb mijn spullen opgeslagen bij Shuregard. Gewoon omdat die redelijk in de buurt was.

Koophuis verhuren:
Let er op wat de mogelijkheden zijn binnen jouw hypotheek. Sommige banken staan niet toe dat een huis verhuurd wordt.
Er zijn verschillende bedrijven die je huis hunnen verhuren. Denk ook aan bv multinationals in de buurt. Vaak hebben ze buitenlandse gasten, die een langere periode bij hun komen werken. Ze willen graag de woning huren zodat ze niet de hele periode in een hotel hoeven te zitten.

Heel veel succes met de voorbereiding!

En denk er om:

Niet genoten is altijd mis!!!!